Kaleidoszkóp VersFesztivál

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amelynek elsődleges célja a tehetségkutatás, a tehetséggondozás, a hazai és határon túli fiatalok nyelvi és kulturális összeköttetésének erősítése, az identitás-tudat kezelése, valamint a versszínházi műfajok önálló rendszerének megteremtése. A VersFesztivál emellett olyan nézőket kíván kiszolgálni, akik a modern, friss, és magas színvonalú szórakoztatást keresik, anélkül, hogy unalmas vagy avítt tartalmat kapnának.

A Kaleidoszkóp a Vers Fesztiválja, ám az iskolás gondolkodáson elegánsan felülemelkedve új távlatot nyit az előadóművészet fogalmának.

Ötvözi a színház- és előadóművészetet, a prózairodalmat

és a költészetet, hivatásos és nem hivatásos művészek révén. Nemzeti, mert a vermsondást, mint Hungarikumot képviseli, és közben egyetemes, mert a világ kultúrájának kiszélesítésre törekszik a versszínház minél szélesebb köorű megismertetésével, meghonosításával.

Célok

  • a vers színpadi megjelenésének erősítése
  • a különböző versmondó és játékos irányzatok minél szélesebb körű bemutatása, szakmai fórum teremtése
  • a hazai és határon túli magyarság összefogása a nyelv, a verskultúra révén
  • a versmondás fogalmi rendszerének újraértelmezése a nézők körében

A fesztiválon szorosan összefonódik a versenyprogram és a szórakoztatás.
A versenyprogramban kilenc ország legjobb előadói és társulatai érkeznek Magyarországra.
A versmondás mellett a vers által motivált mozgásszínház, az új utakat kereső modern művészeti ágak: performance-ok, utcaszínházi előadások, előadóestek, monodrámák, az önálló művészeti ággá avanzsálódott zenés költészetet megelevenítve az énekelt- és megzenésített versek, valamint a világzene tartozik a versenyprogramba. A fesztiválprogramban a szórakoztatásé a főszerep: cél a tömegek becsalogatása, a vers emberközelbe helyezése elismert, neves művészek által.